Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Με επιτυχία το αφιέρωμα στο Αρχαίο Δράμα στη Θήβα (με φωτογραφίες)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο αφιέρωμα στο Αρχαίο Δράμα στην πόλη της Θήβας, εκδηλώσεις που διοργάνωσαν ο Δήμος Θηβαίων με τον Δημοτικό Οργανισμό και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση σε συνεργασία με το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Σύλλογο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Θήβας “ΛΑΪΟΣ”, στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας.

Την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου παρουσιάστηκε η θεατρική παράσταση “Το τέλος της Τραγωδίας”, μία σύνθεση από τις Βάκχες του Ευριπίδη και τον Βίο του Κράσσου του Πλουτάρχου, σε κείμενο και σκηνοθεσία Γιάγκου Ανδρεάδη, ομότιμου καθηγητή και διευθυντή του ΚΕΔΡΑ και κίνηση και διδασκαλία ρόλων Τζένης Αρσένη, θεατρολόγου και διδάκτορος αισθητικής φιλοσοφίας. Στον Βίο του Κράσσου ο βοιωτός ιστορικός Πλούταρχος καταγράφει την τελευταία γνωστή παράσταση τραγωδίας στα αρχαία χρόνια (53 π.χ.) και ταυτόχρονα θέτει το ερώτημα για το αν και πώς η κρίση των παραστάσεων αρχαίου δράματος οδηγεί στο τέλος τους ή αν μπορεί να σημάνει και αφετηρία για μια νέα αρχή.

Το πρωί του Σαββάτου 28 Νοεμβρίου εκλεκτοί καλλιτέχνες και διδάκτορες που ειδικεύονται ταυτοχρόνως ερευνητικά ή και δημιουργικά στο αρχαίο δράμα, μετείχαν σε μια ημερίδα που επικεντρώθηκε στις σχέσεις της τραγωδίας με το νεώτερο θέατρο, την όπερα, τον κινηματογράφο, τον χορό κ.α. αλλά και τη σημασία του αρχαίου δράματος στην σημερινή ελληνική και παγκόσμια συγκυρία.

Οι εκδηλώσεις Αρχαίου Δράματος τελούσαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και απώτερος στόχος αυτής της συνεργασίας με το ΚΕΔΡΑ, ενός θεσμού που λειτουργεί στο Πάντειο Πανεπιστήμιο από το 1992 και που ασχολείται αμιγώς με το αρχαίο δράμα, ήταν να ανοίξει, μετά από αυτές τις εκδηλώσεις, ο διάλογος μεταξύ των πολιτιστικών φορέων της Θήβας, του Παντείου Πανεπιστημίου και του Υπουργείου Πολιτισμού για τη δημιουργία Οργανισμού ή Κέντρου Αρχαίου Δράματος με έδρα τη Θήβα.

Τις εκδηλώσεις χαιρέτισε ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, αναφέροντας τα ακόλουθα:

Στην πόλη που ενέπνευσε τους μεγάλους τραγικούς ποιητές της κλασικής εποχής Σοφοκλή, Αισχύλο και Ευριπίδη, γράφοντας αριστουργήματα, που έμειναν αθάνατα στην παγκόσμια ιστορία και λογοτεχνία, φωτεινά μνημεία συγγραφής και λυρισμού, δεχθήκαμε με χαρά τη συνεργασία με το ΚΕΔΡΑ, με απώτερο στόχο την προσπάθεια για δημιουργία Οργανισμού ή Κέντρου Αρχαίου Δράματος στη Θήβα.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θηβαίων με απόφασή του, έχει εκφράσει ομόφωνα τη θετική του γνώμη για τη δημιουργία ενός μόνιμου φορέα, που θα επικεντρωθεί σε έργα συνδεδεμένα με το Θηβαϊκό Κύκλο και άλλες σχετικές δράσεις, η νομική μορφή του οποίου και οι φορείς που θα συμμετέχουν θα αποφασιστεί μετά από εισήγηση της επιτροπής που θα συγκροτήσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο εν λόγω φορέας θα ασχολείται με τη διδασκαλία, τη μελέτη και την εξέλιξη του Αρχαίου Δράματος, θα διοργανώνει σεμινάρια, συμπόσια, ημερίδες, εργαστήρια, παραστάσεις για νέους Έλληνες και ξένους ηθοποιούς και καλλιτέχνες. Θα καλεί επίσης να μετάσχουν διακεκριμένοι καλλιτέχνες, ερευνητές και διδάκτορες ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, που ασχολούνται με το αρχαίο δράμα σε διάλογο για θέματα όπως η όπερα, ο κινηματογράφος, η ψυχανάλυση και άλλα που σχετίζονται με σύγχρονους κοινωνικούς προβληματισμούς.
Θέλω να πιστεύω ότι θα υλοποιηθεί αυτός ο στόχος. Θα συμβάλλουμε άλλωστε γι' αυτό όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, γιατί πιστεύουμε στη συνεισφορά της τέχνης στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του ανθρώπου αλλά και στη διαμόρφωση του πολιτισμού.
Πιστεύουμε επίσης ότι ο φορέας αυτός θα αναδείξει τη μακραίωνη ιστορία της Θήβας και θα συμβάλει στην επαναφορά της στη θέση που της αρμόζει. Πιστεύουμε ακόμα ότι η Θήβα, για την οποία έχουν γραφτεί τα μεγαλύτερα αριστουργήματα αρχαίου δράματος, οφείλει να τα αναδεικνύει, να τα προστατεύει και να τα μεταλαμπαδεύει με υπευθυνότητα στις νεότερες γενεές”.

Ο Δήμος Θηβαίων ευχαριστεί θερμά για τη συνεργασία:


Το Κέντρο Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου
Την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Το Σύλλογο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Θήβας “ΛΑΪΟΣ”
Τους υπαλλήλους του ΔΟΘ και της ΔΗΚΕΘ : Ντίνα Ζαμπάκου, Λουκά Θάνο, Θανάση Μάμαλη, Σταματία Χασάπη, Κώστα Αραπίτσα και Κώστα Τσολάκο. 










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου