Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Τσικνοπέμπτη 2017: Η έναρξη του εθίμου του Βλάχικου Γάμου στη Θήβα

Ήχησαν και φέτος τα νταούλια και οι πίπιζες στη Θήβα σημαίνοντας την έναρξη του πολυσήμαντου πατροπαράδοτου ευετηριακού εθίμου της πόλης,το οποίο ολοκληρώνεται την Καθαρά Δευτέρα με την “τέλεση” του γάμου.

Οι Βλάχοι, φορώντας μαντήλι και φέσι, αντάμωσαν αρχικά στο κέντρο της πόλης των Θηβών, όπου ο Δημοτικός Οργανισμός Θήβας, που έχει και τη διοργάνωση του εθίμου, είχε ετοιμάσει τραπέζι με ποιοτικό
Θηβαϊκό κρασί και διάφορα εδέσματα, για να τσικνίσουν οι παρέες των Βλάχων και οι επισκέπτες και να πιάσουν τα “προζύμια” για τον Βλάχικο Γάμο.
Εκεί τους υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι για να τους ευχηθούν «χρόνια πολλά» και « του χρόνου στο μέτρο».
Τα «μπουλούκια» με τη συνοδεία της πίπιζας και του νταουλιού, χόρεψαν και γλέντησαν για τις χαρές που θα έρθουν και στη συνέχεια αποχώρησαν για τις ταβέρνες της πόλης, όπου συνέχισαν τη διασκέδαση.
Ο Δήμαρχος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι στη συνέχεια μετέβησαν στο Κ.Α.Π.Η. της Θήβας, όπου πραγματοποιήθηκε αποκριάτικη εκδήλωση για τον εορτασμό της Τσικνοπέμπτης με φαγητό, κρασί, χορό και διασκέδασαν με τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου