Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Με επιτυχία η πρώτη δράση (Πεζοπορία) του Δήμου Θηβαίων στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακίνησης.


Φωτογράφιση: © Σύλλογος Φωτογραφίας & Kαλλιτεχνικής Έκφρασης Θήβας «Ελείτροχος
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δράση του Δήμου Θηβαίων και του Δημοτικού Οργανισμού Θήβας «Διαδρομές στην Ιστορία», που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακίνησης, σε συνεργασία με τους Δρομείς Υγείας και Μαραθωνοδρόμους Θήβας, τον Φίλαθλο Επιμορφωτικό Όμιλο Θήβας και τον Χιονοδρομικό-Ορειβατικό-Ποδηλατικό Σύλλογο της πόλης μας.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης είναι μια εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τη χρήση των δημοσίων μέσων μεταφοράς, του ποδηλάτου και της πεζής κίνησης, «με στόχο τη μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος, που προκαλείται από τη χρήση του αυτοκινήτου και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας», όπως ενημέρωσε τους συμμετέχοντες και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Θήβας κ. Δημήτρης Κουντούπης.  

Ο Δήμος Θηβαίων συμμετέχει φέτος για πρώτη φορά σ’ αυτή την εκστρατεία, με δύο δράσεις : Πεζοπορία και Βόλτα με το Ποδήλατο.  

Η πεζοπορία,  στην οποία συμμετείχε και το Εσπερινό Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις της Θήβας, περιελάμβανε μια διαδρομή περίπου 4 χλμ στις γειτονιές της πόλης των Θηβών, με σημεία αναφοράς περίλαμπρα μνημεία της αρχαιότητας και ξεναγό τον υπάλληλο της Θ’ ΕΠΚΑ και Αντιπρόεδρο του Δ.Ο.Θ. κ. Δημήτρη Κουτσοδήμο.


Σημείο εκκίνησης ο  Ι.Ν. του Ευαγγελιστή Λουκά, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον κ. Βασίλειο Βασιλείου, για την ιστορία του ναού και τον βίο του ιδρυτή της Βοιωτικής Εκκλησίας που έζησε, δίδαξε, έγραψε και πέθανε στη Θήβα.Επόμενος σταθμός το «Ισμήνιο». Οι περισσότεροι πεζοπόροι ανέβηκαν για πρώτη φορά στη ζωή τους στο λόφο, όπου βρίσκεται το Ιερό του Θεού Ισμηνίου Απόλλωνα, που πήρε το όνομά του σύμφωνα με τον Παυσανία από τον ποταμό Ισμηνό που έρεε κοντά του.Η ξενάγηση συνεχίστηκε στο Ιερό του Ηρακλή, που ανασκάφτηκε πρόσφατα. Η πρώιμη λατρεία του ήρωα και των οκτώ παιδιών του σε τέμενος, κοντά στις Ηλέκτρες Πύλες, που ήταν οι  κυριότερες πύλες της Θήβας, από όπου άρχιζε ο δρόμος προς τις Πλαταιές και την Αθήνα, υμνείται υπέροχα από τον Πίνδαρο και περιγράφεται από τον Παυσανία. Τα αρχιτεκτονικά και κινητά ευρήματα και το πλήθος των επιγραφικών τεκμηρίων από την πρόσφατη ανασκαφή του ιερού χώρου, συνδυάζονται πλέον αρμονικά και σφαιρικά με τις μαρτυρίες των αρχαίων κειμένων.

Μέσω των οδών Αμφίωνος και Αυλίδος, οι πεζοπόροι έφτασαν στα Καστέλια στον μυκηναϊκό θαλαμωτό τάφο των παιδιών του Οιδίποδα, Ετεοκλή και Πολυνείκη. Στη συνέχεια κατηφόρισαν την Χρυσοστόμου Σμύρνης, πέρασαν από την Πλατεία του Συνοικισμού και ανηφόρησαν στο Μουσείο της Θήβας και στον αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται στο προαύλιο του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, όπου ενημερώθηκαν από τον κ. Κουτσοδήμο για τα ευρήματα του συγκεκριμένου χώρου αλλά και για το Μουσείο της Θήβας, το οποίο θα ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό περί τα τέλη του 2013.

Ακόμα μια στάση στη διασταύρωση των οδών Πινδάρου και Αντιγόνης, όπου βρίσκεται το Μυκηναϊκό Ανάκτορο Θηβών «Καδμείο» ή Οικία του Κάδμου, όπου κατά την παράδοση είχε αποτεφρωθεί από τους κεραυνούς του Δία και τα ερείπιά του είχαν διατηρηθεί ως ιερός άβατος χώρος.  Οι ανασκαφές του Κεραμόπουλου αποκάλυψαν κοντά στο κέντρο της Καδμείας τα λείψανα του. Το ανάκτορο ήταν το διοικητικό, πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό κέντρο της Θήβας,  μεγάλο σε έκταση κτηριακό συγκρότημα με κύρια διαμερίσματα, αποθήκες, αρχεία, εργαστήρια και διάφορα παραρτήματα, το οποίο είχε καταστραφεί . Κατά τις ανασκαφές βρέθηκαν αρκετά κομμάτια από μεγάλη τοιχογραφία, που παριστάνει πομπή γυναικών με προσφορές στα χέρια, και άφθονα αγγεία, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν οι περίφημοι ψευδόστομοι αμφορείς με επιγραφές της Γραμμικής Β γραφής και κοσμήματα από χρυσό και αχάτη.

Η διαδρομή ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου-Μεγάλης Παναγίας Θηβών, όπου ο Ιερέας της εκκλησίας πατέρας Γεώργιος, μίλησε για το ναό που χτίστηκε το 1867 και έχει κατασκευαστεί από αρχαίους λίθους και ενεπίγραφες πλάκες και για τη θαυματουργή εικόνα της Μεγάλης Παναγίας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, ο οποίος τη φιλοτέχνησε χρησιμοποιώντας ως υλικά μαστίχα και κερί.  

Τέλος, στην κεντρική πλατεία των Θηβών, προσφέρθηκε στους «πεζοπόρους της ιστορίας» κρύο τσάι για να δροσιστούν και βουτήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής οχήματα της Τροχαίας Θηβών και της Δημοτικής Αστυνομίας συνόδευαν τους πεζοπόρους για την ασφάλειά τους και τους ευχαριστούμε πολύ για τη συνδρομή τους, την οποία έχουμε κάθε φορά σε παρόμοιες δράσεις. 

Ευχαριστούμε επίσης το Σύλλογο Φωτογραφίας & Kαλλιτεχνικής Έκφρασης Θήβας «Ελείτροχος» για τη φωτογράφιση.
 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου