Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Με νταούλια και πίπιζες ολοκληρώθηκαν οι Αποκριάτικες Εκδηλώσεις 2013 του Δήμου Θηβαίων !


Φωτογραφία του Ιωάννη Τσούγκα

Με την τέλεση του Βλάχικου Γάμου στη Θήβα και το γλέντι υπό τους ήχους του νταουλιού και τις πίπιζας, ολοκληρώθηκαν και φέτος οι Αποκριάτικες Εκδηλώσεις 2013 που διοργάνωσε ο Δήμος Θηβαίων με τον  Δημοτικό Οργανισμό Θήβας και τον παραδοσιακό σύλλογο «Ο Βλάχικος Γάμος Θήβας»

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο με το Παιδικό Αποκριάτικο Πάρτι στην Κεντρική Πλατεία της Θήβας, που πραγματοποιήθηκε παρά το ψιλόβροχο. Την αποκριάτικη γιορτή πλαισίωσαν «οι Αμπάρτζαλοι» με ξυλοπόδαρους, κλόουν και καρτούν που διασκέδασαν τα παιδάκια.

Την Κυριακή της Τυρινής, με σύμμαχο τον καλό καιρό, πραγματοποιήθηκαν στα Βάγια «Το Γαϊτανάκι» από τη νεολαία και τους μαθητές των Βαγίων, παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια από  το Σύλλογο Γυναικών Βαγίων «Η ΣΦΙΓΓΑ», το Παιδικό Χορευτικό Τμήμα Βαγίων, το Σύλλογο Σαρακατσαναίων Θήβας «ΤΑ ΚΟΝΑΚΙΑ» και το Χορευτικό Μαυροματίου και φυσικά ο παραδοσιακός βλάχικος γάμος «Το Φλάμπουρο της Τιμής» με τη συμμετοχή των κατοίκων και κυρίως της νεολαίας των Βαγίων!

Τη σκυτάλη παρέλαβαν οι συμμετέχοντες στο έθιμο του Βλάχικου Γάμου της Θήβας!  Από το μεσημέρι, οι παρέες των Βλάχων γύριζαν τις γειτονιές της πόλης των Θηβών μαζεύοντας τα παλικάρια του «μπουλουκιού». Το απόγευμα συγκεντρώθηκαν στον πεζόδρομου της Επαμεινώνδα και στην πλατεία, όπου γιόρτασαν μέχρι το βράδυ με χορούς και τραγούδια το Προξενιό και τα Αρραβωνιάσματα! Ο καιρός ήταν καλός και έτσι πλήθος κόσμου, Θηβαίοι και επισκέπτες,  συμμετείχαν στο έθιμο χορεύοντας και διασκεδάζοντας παρέα με τους Βλάχους.

Την επόμενη μέρα , Καθαρά Δευτέρα το πρωί, τα «μπουλούκια» των Βλάχων συγκεντρώθηκαν και πάλι στον πεζόδρομο της οδού Επαμεινώνδα για τις στερνές σκοτούρες της γαμήλιας «πομπής» και της τελετής του «γάμου»….

Παράλληλα, στις Πλαταιές Θηβών πραγματοποιούνταν η «Γιορτή της Φασολάδας»! Τα καζάνια άναψαν από το πρωί για να βράσουν την παραδοσιακή φασολάδα, που μοιράστηκε στον κόσμο συνοδευόμενη με ντόπιο κρασί και αλλά σαρακοστιανά εδέσματα. Ακολούθησαν τραγούδια από παραδοσιακό συγκρότημα και χοροί.

Την ίδια ώρα στην Ελλοπία Θηβών  πραγματοποιήθηκε  το «Αρβανίτικο Γλέντι» με τη συμμετοχή των κατοίκων αλλά και των απανταχού Αρβανιτών της Ελλοπίας και τις ευρύτερης περιοχής της Δημοτικής Ενότητας Θίσβης, με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, με σαρακοστιανά εδέσματα, κρασί, πίπιζα και νταούλι!

Στη Θήβα…
Κατά τη μία το μεσημέρι οι παρέες των Βλάχων κατέβηκαν στο γραφικό ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας, όπου έστρωσαν κοινό τραπέζι με νηστίσιμα φαγητά, τα οποία μοιράστηκαν μαζί με τους επισκέπτες και τσούγκρισαν μαζί τους τα ποτήρια με την εκλεκτή ρετσίνα της Θήβας.

Στις δύο το μεσημέρι ξεκίνησε η γαμήλια πομπή, με το ζεύγος ανεβασμένο σε άμαξα με άλογα. Τα «μπουλούκια» και οι επισκέπτες ακολουθούσαν χορεύοντας και όλοι εύχονταν στο ζεύγος «βίον ανθόσπαρτων». Η πομπή κατέληξε στην οδό Πινδάρου, όπου ήταν τοποθετημένες οι καλύβες των συμπεθέρων. Εκεί έγινε το «ξύρισμα» του γαμπρού και ο φημισμένος σκωπτικός διάλογος των δύο συμπεθέρων για το… «ελάττωμα» της νύφης. Τελικά τα συμπεθεριά ξεδιάλυναν τις διαφορές τους και συμφώνησαν  για τον γάμο των παιδιών τους.

Φωτογραφία του Ιωάννη Τσούγκα
Ακολούθησε ο χορός του «πεθαμένου», προχριστιανικό κατάλοιπο, πανάρχαιος χορός που συμβολίζει το τέλος του Χειμώνα και τη γέννηση της Άνοιξης με την βλάστηση και την γονιμότητα.

Το γλέντι συνεχίστηκε στον πεζόδρομο, με τα νταούλια και τις πίπιζες να ακούγονται μέχρι αργά το βράδυ.

Σε όλες τις εκδηλώσεις του Δήμου παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος κ. Σπύρος Νικολάου, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι συμμετέχοντας ενεργά στο λαϊκό παραδοσιακό έθιμο της πόλης των Θηβών, αποδεικνύοντας τη στήριξη της Δημοτικής Αρχής για τη διατήρηση του εθίμου, προτρέποντας επίσης τους δημότες, μικρούς και μεγάλους,  να συμμετέχουν σ’ αυτό το έθιμο που έχει ριζώσει σ’ αυτή την πόλη και στις καρδιές των ανθρώπων της εδώ και πάνω από 200 χρόνια.

Καμία Τρόικα, καμία Μέρκελ δεν πρόκειται να στερήσει από τούτο τον τόπο την ιστορία του και τον πολιτισμό του. Τα ήθη και τα έθιμά μας, σύμμαχοί μας στις δυσκολίες,  θα παραμείνουν αναλλοίωτα στο χρόνο, θα αναβιώνουν πάντα και παντοτινά για να μας θυμίζουν ποιοι είμαστε.
«Και του χρόνου στο μέτρο!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου