Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Τσικνοπέμπτη 2016: Η έναρξη του εθίμου του Βλάχικου Γάμου στη Θήβα


Τα «προζύμια» για τον Βλάχικο Γάμο έπιασαν, το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, οι παρέες των Βλάχων, σημαίνοντας την έναρξη του πολυσήμαντου πατροπαράδοτου ευετηριακού εθίμου της πόλης των Θηβών, το οποίο ολοκληρώνεται την Καθαρά Δευτέρα με την “τέλεση” του γάμου.


Οι Βλάχοι, φορώντας μαντήλι και φέσι, αντάμωσαν αρχικά στο κέντρο της πόλης των Θηβών, όπου ο Δημοτικός Οργανισμός Θήβας, που έχει και τη διοργάνωση του εθίμου, είχε ετοιμάσει τραπέζι με διαλεκτό Θηβαϊκό κρασί και διάφορα εδέσματα, για να τσικνίσουν οι παρέες των Βλάχων και οι επισκέπτες. Εκεί τους υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι για να τους ευχηθούν «χρόνια πολλά» και « του χρόνου στο μέτρο».
Τα «μπουλούκια» με τη συνοδεία της πίπιζας και του νταουλιού, χόρεψαν και γλέντησαν για τις χαρές που θα έρθουν και στη συνέχεια αποχώρησαν για τις ταβέρνες της πόλης, όπου συνέχισαν τη διασκέδαση μέχρι το πρωί!
Ο Δήμαρχος, ο Πρόεδρος του ΔΟΘ κ. Ιωάννης Παπαδημητρίου και Δημοτικοί Σύμβουλοι μετέβησαν στο Κ.Α.Π.Η. της Θήβας, όπου πραγματοποιήθηκε αποκριάτικη εκδήλωση για τον εορτασμό της Τσικνοπέμπτης με φαγητό, κρασί, χορό και διασκέδασαν με τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. 
 

Ο Δήμος Θηβαίων και ο Δημοτικός Οργανισμός Θήβας ευχαριστούν θερμά για τον μπουφέ της Τσικνοπέμπτης τα ακόλουθα καταστήματα :

 

1/ ΄΄ΜΠΑΡΜPΕΚΙΟΥ΄΄ ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

2/ ΄΄EMPORICON MEAT BAR΄΄ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΡΟΠΟΥΛΗΣ

3/΄΄HOT HORN΄΄ ΛΟΥΚΑΣ ΚΙΤΣΟΣ

4/ ΄΄ΜΠΑΡΜΠΑ- ΓΙΑΝΝΗΣ ΄΄ ΓΙΑΝΝΗΣ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΡΑΤΣΗΣ

5/΄΄ΤΖΑΚΙ΄΄ ΣΤΑΜΕΛΟΣ ΠΑΛΛΙΟΣ

6/ ΄΄ΦΙΛΟΚΛΗΣ ΄΄ ΦΙΛΟΚΛΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ

7/ ΄΄ΑΒΑΝΤΑΖ΄΄ ΠΕΤΡΟΣ & ΛΟΥΚΑΣ ΔΑΓΔΕΛΕΝΗΣ

8/ ΄΄ ΜΑΡΙΑ ΣΕΪΝΤΗ ΄΄

9/ ΄΄ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΜΠΑΤΣΑΚΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου