Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Αναβιώνει και φέτος το έθιμο του Βλάχικου Γάμου στη Θήβα-Δείτε που θα βρίσκονται σήμερα Τσικνοπέμπτη οι παρέες των Βλάχων.


Στη Θήβα, μια πόλη με πλούσια ιστορία και ζωντανό πολιτισμό, αναβιώνει την Καθαρά Δευτέρα το έθιμο του Βλάχικου Γάμου, που χαρακτηρίζει πολιτιστικά την πόλη εδώ και σχεδόν 200 χρόνια. Το έθιμο «παντρεύει» την νεώτερη Ελληνική Παράδοση με την Αρχαία Διονυσιακή λατρεία, τοποθετείται δε χρονικά στην απαρχή της Άνοιξης, περιόδου της αναγέννησης, της δημιουργίας και της  γονιμότητας.
Το πολυσήμαντο αυτό λαϊκό έθιμο, ο «ΒΛΑΧΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ», γίνεται σε τέσσερις γιορτινές μέρες. Την Τσικνοπέμπτη, την Κυριακή της Τυρινής, την Καθαρή Δευτέρα και των Αγίων Θεοδώρων.
Την Τσικνοπέμπτη «πιάνονται» τα προζύμια για τον Βλάχικο Γάμο. Τα «μπουλούκια», οι παρέες δηλαδή των Βλάχων, συγκεντρώνονται το βράδυ στις ταβέρνες της πόλης μαζί με τους παρευρισκομένους και διασκεδάζουν μέχρι πρωίας με νταούλια και πίπιζες. Όλα προμηνύουν τις χαρές και τα μεθύσια που θα έρθουν, με αποκορύφωμα την Καθαρά Δευτέρα ημέρα τέλεσης του Βλάχικου Γάμου.

Σήμερα Τσικνοπέμπτη οι παρέες των Βλάχων θα βρίσκονται:

  • Στο κέντρο «Τζάκι» στο Σταθμό, η παρέα του Βαγγέλη Αρκούδη
  • Στην ταβέρνα «Έλατος» στον Άγιο Λουκά, η παρέα του Παναγιώτη Σταμάτη
  • Στην ταβέρνα «Άγγελος Χατζηλάμπρος» στο Πυρί, η παρέα των Αναστάσιου Φρούσιου και Στέλιου Μπεκρή
  • Στο κέντρο «Γεωργουλάς» στους Αγίους Θεοδώρους, οι παρέες των Νίκου Τσεσμελή, Νίκου Δελλή και Σωτήρη Καραμαγκιώλη
  • Στο ψητοπωλείο «Μπες στο ψητό» στους Αγίους Θεοδώρους, η παρέα του Νώντα Κουρκούτη

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕΤΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΡΩΙ!
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου